Singer desk

   
Residencial OneSuit
 
display
   
 
     
 
 
Proposed plans (JPG 452 KB) Proposed elevations (JPG 452 KB) 2010 Award (JPG 172 KB)
     
 

The house on Ronada, built in 1929, was indeed humble and had not been touched in years. The front of the home and gardens had a quaint cottage feel. The house sat on a large down sloping lot which offered a serene view and had the perfect orientation for solar panels. The goal was to retain the charm of the existing facade while creating an eco-conscious home with a traditional feel. 

I redesigned the house to receive as much natural light as possible using skylights, tube lights, and precisely located windows. A 3KW solar PV roof system provides over 100% of the electricity needed. The garage roof design allows for additional solar panels for a future electrical car. The foundations (and the floor slabs) have been poured with fly ash concrete, and include below grade, a 3,500-gallon cistern to collect rain water from the roofs. The cistern is concealed under a TREX deck; the water is then distributed by gravity to the garden.

Inside the house, was installed a hydronic radiant floor coupled on an on demand water heater. The cement floors are stained with a soy based dye; all paints are no or low VOC paints. The walls and ceilings are insulated with cotton batting made from recycled denim. All windows are double paned with low-E glass. I designed and built all the cabinetry from bamboo wood finished with a natural oil/wax. The toilets are dual flush and all appliances are low energy.

I took a rundown 2bd/1ba house, doubled the size and transformed it into a 3bd/2ba green home with a 450 sq feet detached garage. The house offers a traditional architectural aesthetics, conceals many modern ecological features and will go into the future using little natural resources.

As the architect of the project, I won the 2010 Best Sustainable Design Award from the City of Piedmont, CA.